„Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik. Az Élő Könyvtár Könyvei olyan emberek, akik előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő csoportokat képviselnek, és akik gyakran diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai. Bárki lehet a könyvtár "olvasója", aki kész beszélgetni a saját előítéletével vagy sztereotípiájával, és rászán egy órát erre az élményre. Az Élő Könyvtárban a Könyvek nem csak beszélnek, de válaszolni is tudnak az olvasók kérdéseire, sőt, a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, és maguk is tanulhatnak.”

A javítóintézetbe hat „élő könyv” látogatott el, beszélgetett a közel 60 növendékkel. Vendégünk volt Ferkovics József festőművész, Kardos Ferenc, Bereczki Tibor, a Kanizsa Csillagai zenekar vezetője Horváth Zoltán, Nagy József és Horváth Attila.

 

Mindegyik „könyv” rendelkezett egy szlogennel:

- a művészetben te is megtalálhatod az utad

- a zene, a roma hagyományápolás az életem - tanulj, fejlődj, légy több…. megmondom hogyan

- alkoholista vagyok, de már ellen tudok állni

- összefogás segítségnyújtás – ez az életem

- diplomás roma vagyok

A rendezvény szabályaihoz hozzátartozik, hogy nincs tabu téma, mindenről lehet kérdezni, de a tiszteletadás kötelező.

A program közben megtekinthető volt „AZ ÉREM HARMADIK OLDALA – ROMA ÉLETKÉPEK” fotókiállítása is.

A rendezvény közös levezető beszélgetéssel, és Horváth Zoltánnak köszönhetően zenéléssel és énekléssel zárult.

A fiatalok rendkívüli érdeklődésére való tekintettel a rendezvény témakörök szerint, sorozatrendezvényként fog folytatódni intézetünkben - tájékoztatta lapunkat az intézmény vezetősége.

 

Forrás:  

 

Javítóintézet a dunántúlon

Célja: az előzetes letartóztatás és javítóintézeti nevelés végrehajtását az ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférés elvének megfelelve egyaránt biztosító intézmény kialakítása a Dunántúlon a bűnelkövetéssel vádolt fiatalkorú érdekében a szocializációt és reszocializációt, a társadalmi reintegrációt és a munkaerő-piaci integrációt elősegíteni képes személyi, környezeti és tárgyi feltételek biztosítása